EPDM dakpakketten

63 ProductenPagina 1 van 6

EPDM dakbedekking kopen 

Het aanschaffen van een EPDM dakpakket is een verstandige keuze van iedere doe-het-zelver als je op zoek bent naar een complete oplossing voor jouw dak. Cover24 heeft de EPDM dakpakketten scherp geprijsd. Daarnaast kun je terecht voor daktrimmen, lijm en kitten, isolatie, dakgoten en lichtkoepels. Cover24 verkoopt alles om jouw dak waterdicht en af te maken!

EPDM dakpakketten: Alles wat je moet weten

Inhoudsopgave:

  1. Tien voordelen van het gebruik van EPDM dakbedekking
  2. Inhoud EPDM dakpakketten
  3. Welke kleur dakbedekking is geschikt voor mijn dak: zwarte of witte EPDM?
  4. EPDM combineren met zonnepanelen
  5. Waar kan ik EPDM dakbedekking allemaal op toepassen?
  6. Hoe kies ik nu het juiste EPDM-dakpakket voor mijn dak?
  7. Hoe monteer ik EPDM?
  8. Hoe maak ik mijn EPDM dak schoon?

1. Tien voordelen van het gebruik van EPDM dakbedekking

EPDM-dakbedekking heeft veel voordelen ten opzichte van andere dakbedekkingsmaterialen:

  1. EPDM is veel goedkoper dan andere dakbedekkingsmaterialen. Onze EPDM heeft een levensduur van 50 jaar. Hierdoor kost EPDM een stuk minder per m2 dan andere soorten dakbedekking.
  2. EPDM is in iedere maat leverbaar. Voor elk dak kan EPDM op maat gemaakt worden, waardoor het altijd past!
  3. EPDM is gemaakt van zeer licht materiaal. EPDM is slechts 1.14mm dik. Bitumen dakbedekking daarentegen is 7 of 8 mm dik. EPDM-dakbedekking is erg licht, waardoor het verwerken en het aanbrengen veel gemakkelijker is.
  4. EPDM is voor iedere doe-het-zelver eenvoudig aan te brengen. Onze EPDM is zeer dun en gemaakt van licht materiaal. Hierdoor is het zeer makkelijk aan te brengen voor iedere doe-het-zelver. Mocht u tips willen gebruiken, lees dan verder in deze blog of bekijk onze video instructies. Wel zo handig!
  5. EPDM kan vaak naadloos, dus in 1 geheel worden gelegd. EPDM kan juist in één geheel op het dak worden gelegd. Zonder stroken en naden. Hierdoor is het dak zeker waterdicht!  
  6. EPDM is bestand tegen logen, zuren, zouten, micro-organismen en zure regen. EPDM is een rubberen folie en zo gemaakt dat het tegen allerlei logen en zuren kan. Dit maakt dat EPDM de perfecte oplossing is voor jouw dak!
  7. EPDM is gemaakt van een zeer flexibel en rekbaar materiaal. EPDM blijft elastisch tussen -35°Celsius tot 120°Celsius. Hierdoor is het gemakkelijk te verwerken is. De rekbaarheid van EPDM is wel 400%! Hierdoor blijft het EPDM in goede staat (geen barsten of scheurtjes) bij hele koude en hele warme weersomstandigheden.
  8. EPDM is veilig toe te passen als dakbedekking. EPDM wordt met lijm (contactlijm, spuitlijm of lijmspray) vastgeplakt. Er komt geen open vuur aan te pas, wat het veel veiliger maakt! Bovendien is onze EPDM vliegvuurbestendig (FR). Dit houdt in dat het bestand is een door krachtige wind overgewaaid vuur, hetzij bij een brand, hetzij bij het afsteken van vuurpijlen. Deze kwaliteitseis is in Nederland van toepassing. Op onze dakfolie staat daarom de code FR geprint, waardoor u zeker weet dat u met vliegvuurbestendige dakfolie te maken hebt.
  9. EPDM kan zeer goed tegen straling van de zon. Dit houdt in dat onze EPDM niet verhardt onder invloed van de straling van de zon en daardoor ook niet verweert.
  10. EPDM is toepasbaar op elke ondergrond. EPDM kan gebruikt worden op hout, gecacheerde PIR/PUR-isolatie, bestaande bitumen dakbedekking, beton, metselwerk, aluminium, zink en lood. Het grote voordeel is dat de ondergrond niet eerst verwijderd hoeft te worden. Dat scheelt je veel extra werk! Wat belangrijk is om wel te checken is de belastbaarheid van het dak en de staat van de dakconstructie. Deze moet uiteraard wel goed zijn.

2. Inhoud EPDM dakpakketten

Hieronder vertellen wij alles over onze EPDM dakpakketten. Onze EPDM dakpakketten zijn naar keuze te verkrijgen in zwart of wit EPDM met een onderuitloop of stadsuitloop. Een onderuitloop wordt het meeste gebruikt voor een overkapping of plat dak. Onze EPDM is zeer duurzaam en milieuvriendelijk en heeft een levensduur van minimaal 50 jaar.

Wat is een onderuitloop? Bij een onderuitloop wordt het regenwater recht door de dakvloer naar beneden afgevoerd of recht door de dakvloer en dan door een haakse pijp naar een verticale regenpijp.

Wat is een stadsuitloop? Een stadsuitloop is een element die iets schuin loopt en die in de dakrand is verwerkt. Deze maakt de verbinding tussen een plat dak en de regenpijp. Wil je een verlenging van je stadsuitloop of wil je de stadsuitloop op een zinken regenpijp aansluiten, dan kun je onze stadsuitloop in de gewenste maat mee bestellen.

De EPDM-dakpakketten zijn volledig. Dit houdt in dat je voldoende materialen hebt om een dak waterdicht te maken. In ons EPDM-dakpakket zit naast de EPDM folie, onderuitloop of stadsuitloop, ook contactlijm. Deze contactlijm kan op diverse ondergronden aangebracht worden en gebruik je om de EPDM folie direct op de ondergrond te verlijmen. Contactlijm moet zowel op de EPDM als op de ondergrond worden aangebracht voor een juiste hechting. Daarnaast verkopen wij ook bodemlijm. Deze wordt vaak enkelzijdig aangebracht. Bodemlijm is enkel voor een houten ondergrond geschikt.

Wat zit er in het EPDM dakpakket?

Met ons EPDM dakbedekking pakket heb je alles in huis wat je nodig hebt om EPDM aan te brengen op je dak leverbaar in zwart of witte EPDM.

  • EPDM folie 1,14mm dikte van Amerikaanse kwaliteit in wit of zwart
  • Voldoende EPDM contactlijm
  • Tube EPDM MS Polymeer kit 290ml (voor het monteren van de uitloop)
  • Een onderuitloop (75mm) of stadsuitloop (60mmx80mm)
  • Complete lijmset met verfbakje, vachtroller en kwast
  • Rolmaat, handschoenen en breekmesje
  • Aandrukroller
  • Montagehandleiding

Alle toebehoren voor je EPDM dak, zoals: isolatie, daktrimmen (om je dak af te werken), lijmen en kitten, zinken dakgoten en lichtkoepels kun je bij Cover24 vinden. Het gemak staat voorop, want dit alles is naast je EPDM dakpakket online te bestellen en uit voorraad leverbaar. Woon je in de buurt, dan behoort ophalen in ons magazijn ook tot de mogelijkheden.

3. Welke kleur dakbedekking is geschikt voor mijn dak: zwarte of witte EPDM?

Cover24 verkoopt zowel zwarte, als witte EPDM. Het verschil tussen deze soorten EPDM zit hem in de kleur en de eigenschappen van de kleur. Traditioneel is EPDM vaak zwart van kleur. Zwarte EPDM absorbeert warmte en zonlicht, wat kan leiden tot hogere oppervlaktetemperaturen van het dak.

Zwarte EPDM is geschikt voor ieder dak waar geen zonnepanelen op liggen.

EPDM dak met zwarte dakbedekkingEPDM overkapping met zwarte dakbedekking

Witte EPDM wordt veel gebruikt in regio’s met warme klimaten waar de zonintensiteit hoog is en vanwege energie-efficiëntie overwegingen. De reflecterende eigenschappen van witte EPDM verminderen de warmteabsorptie, wat kan helpen om de oppervlaktetemperatuur van het dak te verlagen. Dit kan op zijn beurt bijdragen aan een koeler interieur en noodzakelijke behoefte aan airconditioning.

Een handig weetje is: Een wit EPDM dak warmt door de zon op tot maximaal 40 graden. Een zwart EPDM dak kan door de zon wel opwarmen tot 80 graden. Een zeer groot verschil! Door dit verschil is de binnentemperatuur van een pand, schuur of overkapping met een wit dak wel 3 tot 5 graden koeler.

Witte EPDM is geschikt voor ieder dak waar zonnepanelen op liggen of daken met ruimtes die koeler moeten blijven.Overkapping met witte dakbedekking. 

4. EPDM combineren met zonnepanelen

Onze EPDM heeft een levensduur van minimaal 50 jaar. Zonnepanelen hebben een levensduur van 20 jaar. Het is daarom zeer verstandig om te kijken of de huidige dakbedekking nog zo lang meegaat. Het is jammer als je zonnepanelen op het dak hebt liggen en de dakbedekking moet vervangen worden.

Een handige tip is: Laat altijd je dakinstructie controleren, alvorens je aan zonnepanelen begint.

Licht hellende of platte daken bieden grote voordelen voor het plaatsen van zonnepanelen. Het is namelijk mogelijk zelf de hellingshoek én de oriëntatie van de panelen te bepalen. Experts adviseren voor een optimaal rendement een hoek van 35 graden richting het zuiden en geen volledig plat dak. Wij adviseren daarnaast bij zonnepanelen op het dak, altijd te kiezen voor witte EPDM. Witte EPDM zorgt voor reflectie en daardoor voor een hoger rendement van je zonnepanelen. Het witte oppervlak zorgt immers voor reflectie op de zonnecellen van de zonnepanelen. Zonnepanelen verliezen per graad boven de 25°C ongeveer 0,5% aan opbrengst. Zou je kiezen voor zwarte EPDM onder je zonnepanelen dan neemt de zwarte EPDM juist het zonlicht op. Dat licht kan dan niet meer worden opgenomen door je zonnepanelen, waardoor de opbrengst beduidend lager zal zijn. Door de warmtereflectie blijven de zonnecellen op een dak met witte EPDM koeler. Witte EPDM zorgt voor een verhoogde opbrengst tot wel 15% van je zonnepanelen.

5. Waar kan ik EPDM dakbedekking allemaal op toepassen?

EPDM is toepasbaar op hout, beton, isolatiemateriaal (alleen geschikt op PIR isolatieplaten), zink, dakleer (ook wel bitumen dakbedekking genoemd), metaal (in veel gevallen wel mogelijk)en EPDM op EPDM. EPDM kan uitstekend op een houten ondergrond worden aangebracht. Je kunt hierbij denken aan een overkapping of schuur die niet verwarmd is. Vanwege condensvorming adviseren wij altijd om het dak te isoleren met isolatieplaten in combinatie met dampwerende folie. Condensvorming kan zorgen voor schimmel of houtrot aan de onderzijde van je overkapping of schuur. Daarnaast knappen je tuinset en kussens of spullen die in je schuur staan niet op van condensvorming. Een extra tip: breng EPDM nooit aan op een nat dak. In sommige gevallen kun je EPDM op dakleer of bitumen dakbedekking lijmen. Voorwaarde hiervoor zijn: Het dak moet hiervoor wel geïsoleerd zijn, zodat er geen condensvorming ontstaat en de ondergrond moet droog en schoon zijn. EPDM is ook toepasbaar op oude dakbedekking. Hier zijn enkele uitzonderingen op, informeer daarom vrijblijvend naar ons advies voor jouw dak. Met onze contactlijm kun je EPDM banen aan elkaar lijmen.

Let op: EPDM op mastiek en PVC zijn niet toepasbaar.

6. Hoe kies ik nu het juiste EPDM-dakpakket voor mijn dak?

Meet de totale lengte en breedte van je dak op (lengte x breedte). Vergeet niet alle opstaande randen aan de zijkanten mee te rekenen. Tel bij zowel de lengte, als breedte inclusief de dakrand of dakopstand er nog eens 30 cm extra bij op. Het is belangrijk je dak goed op te meten, om te voorkomen dat je tekort komt. Vergeet daarom de dakopstand en dakranden niet! Daarnaast kun je kiezen uit zwarte of witte EPDM. Om een juiste afweging te kunnen maken, zie hoofdstuk 3 van deze blog.

Twijfel je over de juiste afmetingen: neem dan contact op met Cover24. Wij helpen je graag!

7. Hoe monteer ik EPDM?

Voordat je aan je project begint leggen we graag uit wat je moet doen. Iedere doe-het-zelver kan met deze handleiding aan de slag.

  1. EPDM kan niet verwerkt worden als het regent of nat is. EPDM plakken of lijmen doet u bij een temperatuur van 5 graden Celsius of hoger. Als het te koud is bestaat de kans dat de lijm minder goed droogt en hecht. Daarom raden wij je af om bij een temperatuur lager dan 5 graden Celsius EPDM te gaan plakken. Warme temperaturen (boven de 30 graden) zorgen ook voor ongemakken met verwerken. De lijm droogt dan te snel, wat kans geeft op problemen met de hechting. Een tip als het erg warm is: Verwerk de EPDM vroeg in de ochtend, dan is de zon nog niet op volle sterkte en droogt de lijm minder snel.
  2. Maak de ondergrond waar de EPDM op komt goed schoon en droog.
  3. In het EPDM dakpakket zitten alle benodigdheden, maar ook een montagehandleiding om je tijdens het monteren door het verwerkingsproces heen te loodsen.
  4. Vouw de EPDM folie helemaal uit en laat deze minimaal een uur rusten. Hierdoor kunnen de vouwen uit de EPDM kunnen gaan en voorkom je dat de EPDM te strak gelegd wordt.
  5. Vouw bij het lijmen eerst de helft van de EPDM om. Doe zowel op de EPDM, als de ondergrond lijm. Zodra deze lijm vingerdroog is, kun je de EPDM met de gelijmde kant op de andere helft met lijm aanbrengen. Tip om de EPDM goed te laten hechten: gebruik een zachte bezem of roller om aan te drukken. De EPDM lijm en kit is na 24 uur volledig uitgehard. Dis is wel afhankelijk van de aangebrachte dikte van de kitlaag, de temperatuur en de luchtvochtigheid.
  6. Wil je je dak professioneel afwerken? Bekijk dan hier ons assortiment daktrimmen. De daktrimmen zijn gemakkelijk op onze website bij te bestellen en kunnen samen met je EPDM dakpakket bezorgd worden. Klik hier voor een blog met ultieme tips voor beginners over daktrim. 
  7. Liever eerst een instructievideo bekijken? Klik dan hier.
  8. Kom je er niet uit tijdens het monteren? Wij bieden ondersteuning via app en telefoon. Klik hier voor onze contactgegevens. 

Zo weet je zeker dat het altijd goed komt met je waterdichte dak.

8. Hoe maak ik mijn EPDM dak schoon?

Onze EPDM dakbedekking is altijd - zomer én winter – beloopbaar. Uiteraard zijn naaldhakken of schoenen met scherpe punten uit den boze. Om het dak goed te reinigen volstaat een simpel sopje van water met bijvoorbeeld groene zeep en een zachte borstel of bezem.

EPDM dakbedekking online bestellen

Ben je na het lezen overtuigd dat EPDM dakbedekking de beste oplossing is voor jouw probleem? Cover 24 heeft alle EPDM dakpakketten, lijmen en kitten, isolatie, daktrimmen, dakgoten en lichtkoepels in onze webshop staan, zodat je het gemakkelijk kunt bestellen. Daarnaast kun je je bestelling ook afhalen in ons magazijn in Barneveld. Onze EPDM staat garant voor de beste kwaliteit! Wil je meer weten of EPDM bestellen, klik dan hier voor onze EPDM dakpakketten. Hierin zit alles wat je nodig hebt voor een waterdicht dak! Voor vragen staan we voor je klaar! Je kunt ons bereiken via mail, app of telefonisch via 085-0609085.

Zoek je onze Handleiding voor het leggen van EPDM dakbedekking?

Gebruik maken van onze dakdekservice?

Bekijk hier  wat de mogelijkheden zijn.