Handleiding EPDM dakpakket

Montagehandleiding EPDM leggen

Voorbereiding ondergrond

Maak de ondergrond vrij van stof, vuil, vocht, scherpe delen, vet en andere materialen, die schade kunnen toebrengen aan de EPDM-dakbedekking of een belemmering kunnen vormen voor de optimale hechting van de EPDM-lijm.

EPDM op het dak aanbrengen

  1. Vouw of rol de EPDM-dakbedekking uit. Zorg ervoor dat de folie over het dak wordt verdeeld en het EPDM aan alle zijden genoeg over de opstaande randen ligt. Laat de dakbedekking circa 30 tot 60 minuten rusten/liggen, zodat deze wat soepeler wordt. De vouw en in het EPDM trekken steeds meer bij in de loop van de verwerking, doordat het EPDM soepeler wordt.
  2. Sla de EPDM-dakbedekking terug. Sla de lange zijden van het EPDM circa 50 cm terug en sla daarna de korte zijde ook terug. U zult zien dat de helft van het dak nu open ligt. Ook zijn de zijkanten nu te belopen.
  3. Het EPDM verlijmen. U kunt het beste vanuit het midden lijmen, door contactlijm zowel op het EPDM als de ondergrond aan te brengen: EPDM lijm is stroperig, dus breng de lijmlaag niet te dik aan en smeer deze heel goed uit. Wij adviseren steeds stukken van circa 1 meter te verlijmen. De lijm heeft een droogtijd nodig van circa 5-7minuten. De lijm mag niet nat zijn. U kunt dit testen door met uw vingers te voelen wanneer de lijm droog is. 
  4. Het EPDM verlijmen-vervolg. Wanneer het eerste gedeelte gelijmd is, slaat u de andere zijde van het EPDM terug. Daarna kunnen lange en korte zijden gelijmd worden, naar de opstaande rand toe. Het belangrijkste hierbij is dat u eerst het vlakke dak verlijmt en dan pas de opstaande randen. Verwerk de EPDM folie tegen de opstaande rand aan en breng dan het EPDM omhoog, zodat de opstaande rand bekleed wordt. Rol dit verder aan met een aandrukroller.
  5. EPDM-binnenhoek maken. Voorkom lekkages. In dit geval niet knippen, maar vouwen. U ziet vrij snel dat het EPDM in de hoeken bij elkaar gaat komen. Maak hier een puntzak van en lijm dit verder vast bovenop de opstaande rand met de bijgeleverde EPDM-contactlijm.
  6. Hemelwaterafvoer verwerken. Bij het EPDM-pakket wordt een ronde hemelwaterafvoer voor verticale afvoer naar beneden bijgeleverd. Bepaal de plaats van de afvoer en teken deze af. Maak een gat, lijm het EPDM eroverheen en knip dan een kruis in het EPDM. Druk de flapjes naar beneden en verwerk de afvoer met bijgeleverde kit. Zaag eventueel de afvoerpijp op de juiste lengte. Breng vervolgens de dak doorvoer met EPDM kit aan tussen de flap van de afvoer en de EPDM-dakbedekking op ca. 2 cm binnen de rand van de flap en rond de opening en rol vervolgens het geheel goed aan. Wanneer u met de aandrukroller rolt, ziet u de kit buiten de rand uitkomen. Overtollige kit verwijderen en netjes afwerken.

EPDM dakbedekking resultaat

Of wil je de EPDM dakbedekking in wit uitvoeren? Hieronder zie je het resultaat van een overkapping met een wit EPDM dak.