Levering binnen 1 tot 3 werkdagen
Gratis verzending vanaf € 199.00
Advies op maat? Kom dan langs in onze showroom
Waar moet je op letten bij het isoleren van je dak?

Waar moet je op letten bij het isoleren van je dak?

0 reactie minuten lezen
Lees hier de meest gestelde vragen en antwoorden over isoleren van je platte dak met EPDM dakbedekking.
Waarom isolatie onder je EPDM dakbedekking? Wat is het meest effectief om te isoleren? Welke isolatie is het beste voor je platte dak? Hoe lang gaan PIR platen mee? Welke eigenschappen hebben PIR platen? Welke PIR platen gebruik je onder je EPDM? Waarom is het belangrijk dat je let op de cachering van je dakisolatie? Is dampremmende folie nodig bij PIR platen?  Kunnen PIR platen tegen regen? Kan je lopen op PIR platen? Hoe snijd je PIR platen op maat? 
Hoe bevestig je PIR platen op je platte dak? Isolatie en je groene dak/sedumdak? Hoe bestel ik isolatie online?

Waar moet je op letten bij het isoleren van je dak? 

Inhoudsopgave: 

  1. Waarom isolatie onder je EPDM dakbedekking?
  2. Wat is het meest effectief om te isoleren?
  3. Welke isolatie is het beste voor je platte dak?
  4. Hoe lang gaan PIR platen mee?
  5. Welke eigenschappen hebben PIR platen?
  6. Wat is de Lambda-waarde van PIR isolatie?
  7. Welke PIR platen gebruik je onder je EPDM?
  8. Waarom is het belangrijk dat je let op de cachering van je dakisolatie?
  9. Is dampremmende folie nodig bij PIR platen? 
  10. Kunnen PIR platen tegen regen?
  11. Kan je lopen op PIR platen?
  12. Hoe snijd je PIR platen op maat? 
  13. Hoe bevestig je PIR platen op je platte dak?
  14. Isolatie en je groene dak/sedumdak?
  15. Hoe bestel ik isolatie online?

Je gaat aan de slag met het leggen van een nieuw EPDM dak? Dan is het zeer verstandig om ook na te denken over isolatie van je dak. Cover24 beschikt over een groot assortiment isolatie, die geschikt is voor het gebruik met onze EPDM dakpakketten, welke je snel en eenvoudig kunt bestellen in onze webshop. 

1.Waarom isolatie onder EPDM dakbedekking?

EPDM en isolatie zijn een uitstekende combinatie die elkaar versterken. Veel klanten kiezen voor isolatie om gaskosten te besparen, warmteverlies in de winter tegen te gaan en in de zomer de warme lucht buiten te houden en condensvorming tegen te gaan. 

In tegenstelling tot wat andere beweren, adviseert Cover24 zowel bij koude, als bij warme ruimtes te isoleren. 

Redenen om juist wel een overkapping of schuur die niet verwarmd is te isoleren, is dat er juist dan condensvorming aan de onderzijde van je overkapping of schuur ontstaat. Dit condens slaat neer op de tuinmeubelen, tuinkussens, fietsen en gereedschap en zorgt dat het uiteindelijk minder lang mee gaat. Daarnaast kan er schimmelvorming en/of houtrot ontstaan aan de onderzijde van je houten overkapping, wat geen fraai gezicht geeft. 

2. Wat is het meest effectief om te isoleren?

Bewezen is dat de meeste warmteverlies door je dak ontstaat. Het is daarom raadzaam als je een EPDM dak overweegt ook direct na te denken over isolatie. PIR isolatieplaten is een makkelijke en mooie manier om je dak beter te isoleren. Naast het voordeel van een hoog isolatierendement, zijn PIR isolatieplaten makkelijk en snel aan te brengen. 

3. Welke isolatie is het beste voor je platte dak?

Er zijn kortweg 3 verschillende manieren om een plat dak te isoleren die elk hun eigen voor- en nadelen hebben. Voor welke isolatiemethode je het beste kunt kiezen hangt af van de reeds aanwezige constructie en de ruimte die je hebt om te isoleren. 

  1. Warm dak
  2. Omgekeerd dak
  3. Koud dak

3.1. Warm dak (je platte dak isoleer je aan de buitenzijde)

Bij deze manier van isoleren worden de PIR isolatieplaten aan de buitenzijde van je platte dak aangebracht. Bovenop deze isolatie kan EPDM dakbedekking worden toegepast. PIR isolatieplaten zijn brandveilig en kunnen dun worden aangebracht, maar hebben wel een hoge isolatiewaarde. Deze manier van isoleren wordt het meest toegepast en ook het meest aangeraden. De dakconstructie wordt hierdoor gebruikt als warmtebuffer: de constructie slaat overdag de warmte op en wanneer het ’s avonds afkoelt wordt de warmte geleidelijk afgegeven.

Let hierbij wel op het volgende:

  • Bij deze manier van isoleren van een bestaand plat dak, hoeft de huidige dakbedekking niet verwijderd te worden. De isolatie kan op de bestaande dakbedekking gelegd worden, zodat deze beschermd zit binnen de isolatieschil. Wij raden aan om hier bovenop vervolgens EPDM dakbedekking te monteren, maar een ballastlaag van grind, hout of tegels, kan de isolatie ook beschermen en op zijn plaats houden.
  • Het kan nodig zijn om de dakrand op te hogen, dit is afhankelijk van de dikte van de isolatie.

Opbouw warm dak: plafond- balklaag – dakbeschot – isolatie - dakbedekking – evt. ballastlaag 

3.2 Omgekeerd dak ( je platte dak isoleer je bovenop de bestaande dakbedekking)

Een omgekeerd dak wordt vooral toegepast bij dakterrassen, balkons en platte daken. Je moet bij deze manier van isoleren wel heel goed weten of de bestaande dakbedekking die op je dak ligt nog in goede staat en waterdicht is. Daarnaast is het van belang om te weten of de dakstructuur het gewicht van de isolatie en de ballastlaag kan dragen. Is je dakconstructie oud of beschadigd, dan is het aan te raden om voor een warm dak te gaan. Het risico op schade is anders te groot, waardoor onnodig hoge kosten moeten worden gemaakt voor herstel.

Opbouw omgekeerd dak: plafond – balklaag – dakbeschot – dakbedekking – isolatie – ballastlaag

3.3 Koud dak (je platte dak isoleer je vanaf de binnenzijde)

Als een warm dak of een omgekeerd dak beiden niet kunnen worden toegepast, kun je ook kiezen voor een koud dak.

Deze manier van isoleren heeft echter een aantal nadelen:

  • Isoleer je je platte dak aan de binnenzijde, dan zit de dakconstructie niet in de isolatieschil. Hierdoor is de dakconstructie gevoeliger voor temperatuurwisselingen, zoals uitzetten en krimpen. Het risico van scheuren en barsten in de dakbedekking is daardoor veel groter.
  • Daarnaast is er een groter risico op vochtproblemen en is ventileren lastiger.

Het kan daarom nodig zijn om een dampscherm te plaatsen. Zo voorkom je dat condensatievocht de isolatie en op termijn de dakconstructie aantast.

Hoe isoleer je een koud dak? Een koud dak kun je aan de binnenkant met PIR isolatie isoleren. Deze kunnen eenvoudig tussen de bestaande dakbalken op maat worden gezaagd. De binnenafwerking van je platte dak zal dus verwijderd moeten worden om de isolatie te plaatsen. Zorg er altijd voor dat je de isolatie goed tegen het dakbeschot aandrukt want er mag geen luchtspouw ontstaan.

Opbouw koud dak: dakbalken – isolatie – dampscherm –

Cover24 adviseert je gratis bij vragen over welke manier van isoleren het beste is voor jouw platte dak. Mail, app of bel ons, wij helpen je graag!

4. Hoe lang gaan PIR platen mee? 

PIR isolatieplaten gaan langer dan 50 jaar mee. 

5. Welk eigenschappen hebben PIR platen? 

  • PIR isolatieplaten hebben een hoge isolatiewaarde: lambda-waarde van 0,021 tot 0,027 W/mK.
  • Hebben een minimale isolatiedikte nodig. 
  • Ze zijn zeer licht van gewicht. 
  • Drukvast, wat betekend dat je er over kunt lopen. 
  • PIR isolatieplaten zijn vlamdovend.
  • Schimmelbestendig.
  • PIR isolatieplaten hebben geen dampfolie nodig.
  • Zijn eenvoudig te verwerken in elk isolatieproject.
  • Zijn makkelijk te zagen of te snijden met een stanleymes. 
  • PIR isolatie

6. Wat is de Lambda-waarde van PIR isolatie? 

Lambda-waarde is een waarde die de warmtegeleidingscoëfficiënt en dus de isolatiewaarde aangeeft. Voor isolatieproducten is een lage warmtegeleiding en hoge warmteweerstand nodig. Hoe beter het materiaal isoleert, hoe lager de lambda-waarde. 

Eersteklas isolatiematerialen hebben een lambda-waarde die lager ligt dan 0,030. PIR heeft een lambda-waarde van slechts 0,021 tot maximaal 0,027. Hoe dikker een PIR isolatieplaat, hoe hoger de lamda-waarde. Beter isolerende materialen zijn nauwelijks verkrijgbaar.

Wat betekend dit nu voor jouw dak?

  • Met PIR isolatie kun je dunner isoleren om dezelfde thermische prestatie te behalen, maar je kunt ook dezelfde dikte aanhouden en daarmee hogere thermische prestaties bereiken.
  • PIR isolatie is een hele goede keuze om dun te isoleren, maar wel maximale isolatiewaardes te behalen. 

In dit artikel lees je nog meer uitleg over de Lamda-waarde en PIR isolatie. 

7. Welke PIR platen gebruik je onder je EPDM?

Bij het isoleren van uw dak, zijn er een aantal dingen belangrijk. Waar je vooraf goed bewust van moet zijn, is de cachering van de isolatie die je kiest. Cacheren betekent letterlijk “bedekken”. Wanneer we bij isolatie over cachering spreken, dan hebben we het over de toplaag die aan een isolatieplaat van PIR is bevestigd. Een cachering kan een flexibel materiaal zijn of, wanneer men een isolatieplaat beloopbaar wil maken, een harde toplaag. De cachering is bedoeld om het indringen van vocht tegen te gaan, en dus om uw isolatiemateriaal droog te houden. Cover24 verkoopt alleen isolatieplaten met de juiste cachering en certificering voor het gebruik met EPDM dakbedekking.

8. Waarom is het belangrijk dat je let op de cachering van je dakisolatie?

Als je met bijvoorbeeld EPDM wilt gaan werken, dan moet je deze verlijmen op een ondergrond en deze zal dan wel heel goed moeten hechten. Er zijn isolatieplaten die niet geschikt zijn vanwege hun cachering, waardoor ze niet verkleven. Let daarom dus goed op of de isolatie een cachering heeft die matcht met je dakbedekking. Cover24 verkoopt alleen isolatieplaten met de juiste cachering en certificering voor het gebruik met EPDM dakbedekking.

9. Is dampremmende folie nodig bij PIR platen?

Cover24 verkoopt PIR isolatieplaten die voorzien zijn van een dampdichte aluminium laag, waardoor je geen folie of dampscherm nodig hebt. PIR isolatieplaten worden daarom heel veel gebruikt bij de isolatie van platte daken, overkappingen en schuren. 

10. Kunnen PIR platen tegen regen?

PIR isolatieplaten zijn vochtbestendig, omdat ze opgebouwd zijn uit een gesloten cellenstructuur, wat geen vocht op kan nemen. De PIR isolatieplaten die Cover24 verkoopt hebben aan zowel de boven-, als onderzijde een aluminium folie. Door deze aluminium folie kan geen vocht komen. Hierdoor kunnen zich ook geen rot, schimmel of andere problemen voordoen. 

11. Kan je lopen op PIR platen?

Vanwege de redelijke drukvastheid kan er op PIR platen gelopen worden, tijdens het plaatsen. Let echter wel op dat je deze platen niet beschadigd met de zolen van je schoen. 

12. Hoe snij je PIR platen op maat?

Meet met een rolmaat in je constructie, de ruimte voor je plaat op. Teken de lengte vervolgens af op de plaat. Om de plaat recht af te snijden, kun je het beste aan 2 kanten opmeten en een rechte lat gebruiken om een lijn te trekken. De plaat kan vervolgens doorgezaagd worden met een stanleymes, decoupeerzaag, handzaag of isolatiemes. Een isolatiemes is zeker aan te raden als je veel op maat moet zagen en nauwkeurigheid gewenst is. Heb je isolatieplaten dikker dan 5 cm, dan wordt vaak gekozen voor een zaag met een fijne kartel.

13. Hoe bevestig je PIR platen op je platte dak? 

De PIR isolatieplaten die Cover24 verkoopt worden met drukverdeelplaten en dakschroeven bevestigd. Hiermee blijven isolatieplaten goed zitten op je dak en wordt voorkomen dat PIR platen worden ingedrukt. Deze drukverdeelplaten en dakschroeven zijn geschikt voor het gebruik op hout en staal. 

Wij adviseren om een PIR isolatieplaat met een afmeting van 1200 x 600 mm met minimaal 4 schroeven per plaat vast te zetten. Om de PIR platen goed vast te zetten, moeten de schroeven minimaal 20 mm langer zijn dan de dikte van de isolatieplaat. 

EPDM dak met isolatie

14. Isolatie en je groene dak/sedumdak?

Een sedumdak is te dun en te vochtig om een goed isolerende werking te hebben. Net als alle andere daken moet een groen dak, ook wel sedumdak genoemd, daarom gewoon van voldoende isolatiemateriaal worden voorzien. Het is raadzaam om vooraf goed rekening te houden met de verschillende diktes van alle materialen die op je dak komen, zodat je niet boven je dakrand uitkomt. 

Ter onderbouwing lees je in dit artikel meer over sedumdaken en het fabeltje over isolerende eigenschappen. 

15. Hoe bestel ik isolatie online?

PIR isolatieplaten, drukverdeelplaten en dakschroeven en een isolatiemes, bestel je bij Cover24 eenvoudig online in de webshop, samen met je EPDM dakpakket. Handig om te weten is dat je voor iedere PIR isolatieplaat van 1200 x 600 mm 4 drukverdeelplaten en dakschroeven nodig hebt. Plaats je bestelling, betaal veilig online en laat je bestelling afleveren op elk gewenst adres in Nederland. Afhalen in ons magazijn in Barneveld behoort ook tot de mogelijkheden.

Hulp of advies nodig of vragen over je bestelling? Wij staan voor je klaar! Neem contact op via mail of telefoon of maak gebruik van onze chat. 

 

6404fac9d321d
Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »
Vergelijk producten0